President Joe Biden kondigde dinsdag aan dat zijn regering de pauze op het betalen van studieleningen verlengt tot en met 30 juni 2023, in het licht van het feit dat Republikeinen een rechtszaak voeren over zijn schuldkwijtscheldingsprogramma.
“Het is niet eerlijk om tientallen miljoenen leners die in aanmerking komen voor kwijtschelding te vragen hun studieschuld te hervatten terwijl de rechtbanken de rechtszaak overwegen”, zei Biden in een videoverklaring.
Biden begon vorige maand met het uitrollen van zijn langverwachte verlichtingsplan voor studentenleningen, waarbij hij aanbood $ 10.000 aan studieleningen kwijt te schelden aan personen die minder dan $ 125.000 per jaar verdienen, of aan mensen wier huishoudens minder dan $ 250.000 per jaar verdienen. Maar nadat verschillende door de Republikeinen geleide staten rechtszaken hadden aangespannen om de voortgang van het programma te blokkeren, vaardigde een conservatief federaal hof van beroep een schorsing uit om de regering-Biden tijdelijk te stoppen om op te treden tegen het plan terwijl de rechtbanken de rechtszaak overwegen.
Dat was slechts enkele dagen nadat mensen begonnen met het aanvragen van schuldverlichting, waardoor massale verwarring ontstond bij leners.
“Hardeloze pogingen om kwijtschelding van studentenschulden in de rechtbanken te blokkeren, hebben enorme financiële onzekerheid veroorzaakt voor miljoenen leners die hun gezinsbudget niet kunnen bepalen of zelfs maar de vakantie kunnen plannen zonder een duidelijk beeld van hun studieschulden, en het is gewoon ronduit verkeerd”, zei de secretaris. van Onderwijs zei Miguel Cardona dinsdag in een verklaring.
Het zou “zeer oneerlijk zijn om leners te vragen een schuld te betalen die ze niet zouden hoeven te betalen, ware het niet dat er ongegronde rechtszaken zijn aangespannen door Republikeinse functionarissen en speciale belangen”, vervolgde hij.
De administratie van Biden ook vroeg het Amerikaanse Hooggerechtshof vorige week om tussenbeide te komen en het bevel van de lagere rechtbank over het leninghulpprogramma op te heffen.
Het “onjuiste bevel van het hof van beroep laat miljoenen economisch kwetsbare kredietnemers in het ongewisse, onzeker over de hoogte van hun schuld en niet in staat om financiële beslissingen te nemen met een nauwkeurig inzicht in hun toekomstige terugbetalingsverplichtingen”, schreef advocaat-generaal Elizabeth Prelogar in het verzoek.
De Hoge Raad moet nog een uitspraak doen.