Zero Waste Europe wil dat Europa evolueert naar een circulaire afvalvrije economie die waarde behoudt door materialen keer op keer te hergebruiken; gebruikt recycling als laatste redmiddel; en zorgt ervoor dat er geen afval in het milieu terechtkomt.
Met respect voor de positie papier door Reloop vandaag uitgebracht, ZWE is een groot voorstander van een EU-brede doelstelling van 90% gescheiden inzameling van alle drankverpakkingen, inclusief plastic flessen, metalen blikjes, glazen flessen en andere recyclebare drankverpakkingen. Alle drankverpakkingen moeten effectief en efficiënt worden hergebruikt en/of gerecycled (op schaal), en dit doel zal ervoor zorgen dat de verpakking weer een gesloten kringloop wordt.
Desalniettemin moeten, in overeenstemming met de afvalhiërarchie, sterke en bindende doelstellingen voor hergebruik voor de drankensector een prioriteit zijn bij de huidige herziening van de Europese verpakkingswetgeving om de kringloop van deze materialen effectief te sluiten en herbruikbare verpakkingen terug op de markt te brengen in de komende jaren. Daarom moeten dergelijke gescheiden inzamelingsdoelstellingen voor recycling complementair zijn aan sterk en verbindend doelen hergebruiken.
Volgens onze recente studie, de drankensector is een van de sectoren met het grootste potentieel voor de verschuiving van eenmalige naar herbruikbare verpakkingssystemen. Hoewel het marktaandeel van herbruikbare producten de afgelopen tien jaar aanzienlijk is gedaald, beschikt de drankensector al over de ‘knowhow’ die in veel productcategorieën is opgebouwd. Herbruikbare verpakkingssystemen voor dranken – bijvoorbeeld water, bier, frisdrank en sappen – werken al en zijn te vinden in bijna elk land in de EU27. Ze breiden hun reikwijdte ook uit met andere productcategorieën, zoals melk en wijn.
Als het om DRS gaat, ZWE is een groot voorstander van de implementatie ervan in heel Europa voor zowel eenmalige als herbruikbare drankverpakkingen, aangezien de inzamelinfrastructuur en andere DRS-functionaliteiten eenvoudig kunnen worden geïntegreerd en gebruikt voor zowel eenmalige als herbruikbare verpakkingen met statiegeld. Dit is al het geval in verschillende lidstaten, zoals Duitsland, de Baltische staten en de Scandinavische landen.
We zijn er sterk van overtuigd dat het onderbrengen van herbruikbare verpakkingen binnen DRS vanaf het begin moet worden ingebouwd om een lock-in-effect te voorkomen en volledige circulariteit mogelijk te maken in lijn met de afvalhiërarchie. Hergebruik doelen, evenals essentiële benodigdheden met betrekking tot geografische reikwijdte, governance, consumentengemak en stimulering, en de toegang van producenten tot gerecycleerde materialen moeten de implementatie van DRS leiden en sturen.
Als het gaat om de materiële reikwijdte, moedigt ZWE de opname van alle relevante materialen aan, inclusief plastic flessen (PET en HDPE), metalen blikjes en glazen flessen. Dit voorkomt onnodige voordelen voor sommige materialen, evenals een verschuiving naar verpakkingen of producten die buiten de reikwijdte van het systeem vallen. Zo kent Duitsland een DRS voor bier, water, frisdrank en alcoholische mixdranken (glas, plastic, metaal). Vanaf 2022 is dat ook het geval voor wijn en sappen; en, vanaf 2024, voor melk.
Hieronder staan nog meer redenen waarom glas onder DRS zou moeten vallen:
- Volgens een recente LCA-studie, heeft glas voor eenmalig gebruik de grootste totale ecologische voetafdruk in vergelijking met andere materiaalsoorten voor eenmalig gebruik, vanwege het hoge energieverbruik. Daarom is een manier om het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen (BKG) van de productieprocessen effectief te verminderen, het effectief sluiten van de kringloop van het materiaal. DRS is bewezen de beste tool om dit mogelijk te maken.
- Volgens een recent onderzoek naar de circulariteit van glas, treden de grootste verliezen aan glasmateriaal op in de inzamelingsfase. Zowel in Frankrijk als in het VK gaat ongeveer 30% van het glasmateriaal verloren. Daarom zou een goed opgezet landelijk DRS-programma de inzameling van glazen verpakkingen aanzienlijk kunnen verbeteren. Bestaande DRS-systemen voor glas in Europa bereikten in 2019 84%-89% inzamelingspercentages voor glazen drankflessen, en zijn sindsdien in sommige gevallen verbeterd (bijv. Finland rapporteerde een inzamelingspercentage van 98% glas in 2021) volgens de bevindingen van de bovengenoemde studie .
- Glas is een materiaal met een zeer groot potentieel voor circulariteit, zowel wat betreft herbruikbaarheid – herbruikbare glazen flessen halen gemiddeld 25-30 cycli – als wat betreft recycleerbaarheid, aangezien het bijna eeuwig kan worden gerecycled.
- Als glazen verpakkingen voor eenmalig gebruik buiten DRS vallen (geen statiegeld), zullen herbruikbare drankverpakkingen (die waarschijnlijk deel uitmaken van een DRS) in een benadeelde positie verkeren, waarbij uiteindelijk glazen verpakkingen voor eenmalig gebruik de voorkeur krijgen (wat indruist tegen de beginselen van de afvalhiërarchie).
- Door alle materialen binnen DRS op te nemen, wordt ervoor gezorgd dat gelijkheid tussen verpakkingsmaterialen prevaleert en marktverstoringen en verschuivingen tussen materialen worden voorkomen. Het feit dat alle materialen in het systeem zijn opgenomen, vergemakkelijkt ook de ervaring van de consument en hun begrip dat alle drankverpakkingen hetzelfde lot hebben.
Lees meer over het werk van Zero Waste Europe op het gebied van verpakkingen HIER.